Maak kennis met het middaggebed

19-09-2024

Woensdagmiddag. Middaggebed in de Nieuwe Kerk. Bij de kaarsjestafel. ‘Met dit kaarsje wil ik God danken dat ik gezond ben. En wilt U zijn bij de mensen die er vandaag niet zijn’. Er volgen enkele namen en situaties. Als hij het kaarsje heeft neergezet, gaat hij weer zitten. Na een moment rust staat Tetjana uit Oekraïne op en steekt een kaarsje aan om te bidden voor haar land. ‘En bedankt, Nederland, voor wat jullie doen voor Oekraïne’. Eén-voor-één komen mensen naar voren, spreken hun gebedsintentie uit en steken een kaarsje aan. Voor iemand die ziek is. Voor vrede. Als je deze mensen zou vragen voor een kringgebed, zou de drempel (te) hoog zijn. Met het aansteken van een kaarsje voelen ze zich vrij hun gebeden te delen. Blijven zitten, of een kaarsje aansteken zonder iets te zeggen is ook prima. Juist de ruimte geeft openheid om te delen.

 

Alle 150 Psalmen

Zo is het middaggebed van CityKerk elke woensdag een mooi moment van rust én ontmoeting, waardevol en kwetsbaar. Het is voortgekomen uit de inloop in de Nieuwe Kerk in coronatijd. Toen alles weer openging, werd de woensdagse inloop voortgezet. Meestal doen er tussen de 10 en 15 mensen mee. Iedereen is welkom. Vanaf 12.00 uur kan je de kerk binnenlopen (bij de kassa melden dat je voor het middaggebed komt) en staat er koffie en thee klaar. Om 12.30 uur start het middaggebed, geleid door Jenne de Haan, Wim van Dorp of René Strengholt. Eerst heten we de deelnemers welkom en steken we een kaars aan. Na een gebed lezen we twee Bijbelgedeelten, één doorgaande lezing en een vrije keuze. We hebben het hele Psalmboek al gelezen; het middaggebed loopt dus al 150 weken. Onlangs begonnen we met Spreuken. Na de lezing is er een moment van stilte. Wie wil kan naar voren komen om een kaarsje aan te steken en te vertellen waarom hij/zij dat doet. We sluiten af met een kort gebed en het samen bidden van het Onze Vader. Na de zegenbede gaan de thermoskannen nog een keer rond. Wie wil kan blijven zitten tot 13.30 uur.

 

De moeite waard

Op zaterdag is er om 12.00 uur ook een middaggebed. Ook met voorbeden, twee korte Bijbellezingen, een stiltemoment en het gezamenlijk bidden van het Onze Vader. Eveneens een waardevol moment van rust, bezinning en ontmoeting. Hierbij zijn echter geen koffie en kaarsjes, daardoor duurt het ook wat korter. Het is de moeite waard een keer op woensdag of zaterdag mee te doen met het middaggebed in de Nieuwe Kerk. Welkom!