3 november | Lichtjes voor Delft | Stilstaan bij wie je mist

18-10-2024

Lichtjes voor Delft. Een bijeenkomst op de eerste zondag van november voor Delftenaren, om stil te staan bij dierbaren die ze missen. Met op de Markt gelegenheid om een kaarsje aan te steken en een naam of gedachte op een schilderdoek te schrijven. En aansluitend een korte dienst in de Nieuwe Kerk rond het gedenken van wie zijn overleden.

De eerste keer, in 2015, waren er overweldigend veel mensen, ruim honderd, omdat het prachtig weer was en het  initiatief de voorpagina van de Delftse Post had gehaald. Negen jaar later is Lichtjes voor Delft een kleine traditie geworden. We hebben gezien hoe het in een behoefte voorziet. Juist voor stadsgenoten die verder geen gezamenlijke plek hebben, zoals een kerk, om stil te staan bij wie ze missen. Ik ben elk jaar weer geraakt hoe het samen zijn om te gedenken de aanwezigen troost en verbondenheid geeft. Een mogelijkheid om ergens terecht te kunnen met je verdriet, en bewust de tijd te nemen om te denken aan een dierbare die je niet wil vergeten. De een doet dat in stilte, de ander wil zijn verhaal graag even kwijt in een gesprek. Na de bijeenkomst buiten en na de dienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.

Eerste kaars

Dit jaar begint Lichtjes voor Delft op 3 november om 14.30 uur op de Markt. De eerste kaars wordt aangestoken door Glenn Weisz jr., directeur-bestuurder van CANIDREAM en voorzitter van DelftOntdekt (voorheen Kwartiermakers Comité slavernijverleden). Bij slecht weer verplaatsen we de bijeenkomst naar de Nieuwe Kerk. Om 15.00 uur begint daar een korte viering rond het gedenken van wie we missen. Er is muziek, een overdenking, een tekst uit de Bijbel, een gedicht en ruimte voor stilte en gebed. Ik hoop zelf dit jaar de dienst te leiden. Lichtjes voor Delft wordt georganiseerd door CityKerk Delft, het Stadsklooster en MoTiv, samen de Raad van Kerken en diverse maatschappelijke partners.