31 oktober | Hervormingsdag met muziek en vesper

18-10-2024

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de eerste protestantse liedbundel verscheen, het Achtliederbuch, met liederen van onder andere Luther (1524/1525). Ter gelegenheid daarvan is dit jaar het 'Global Lutheran Hymnal' verschenen, een initiatief van de Lutherse Wereldfederatie (LWF). Hierin staan 200 inspirerende en uitdagende nieuwe liederen van over de hele wereld. Daarnaast is het 300 jaar geleden dat Johann Sebastiaan Bach zijn jaargang koraalcantates componeerde; dat is niet toevallig precies 200 jaar na Luthers liederen.

Het Global Lutheran Hymnal of Lutheran Global Songbook is een zeer gevarieerd geheel door inzendingen vanuit alle werelddelen. Het is in Nederland gepresenteerd tijdens de Lutherse Zomerschool, dit jaar in Heusden. De deelnemers kwamen enthousiast terug. Het boek is een aanzet tot een globaal en internationaal proces van uitwisseling, kennismaking en gesprek tussen lutherse kerken en gemeenten wereldwijd. Over welke rol muziek speelt in hun religieuze en spirituele identiteit vandaag, met een blik op de toekomstige uitdagingen waar de kerk in verschillende contexten voor staat. Daarbij kan het Global Songbook ook verdiepingsmateriaal aanreiken voor de protestantse gemeenten. Overigens is het boek niet bedoeld als vervanger van bestaande liedboeken en het primaire liedgoed dat in gemeenten wordt gezongen.

Dag van de Reformatie

Het Achtliederbuch van Luther heeft in zijn tijd (1524) het geloof willen bezingen. Hoe doen wij dat vandaag in ons zingen in kerk en gemeente? En zijn we daarbij toekomst-open, ook met een open horizon voor de alsmaar sterkere interculturaliteit van de eigen samenleving? Op donderdag 31 oktober, de dag van de Reformatie, zingen we in de Lutherse Kerk aan het Noordeinde liederen van Luther en liederen uit het Global Songbook. U bent van harte uitgenodigd mee te doen. Samen met cantor Wim Loef en zijn cantorijleden, en met organist Willemijn Roodbergen. Afsluitend is er een korte vesperviering, waarin uiteraard de liederen die werden gezongen terugkomen. De bladmuziek wordt ter plekke uitgedeeld.

Programma

Van harte welkom dus op donderdag 31 oktober in de Lutherse Kerk. Inloop vanaf 18.45 uur. Om 19.00 uur begint de toelichting op het Global Songbook, met aansluitend (19.15 uur) repetitie met Wim Loef. De vesper begint om 20.00 uur, met ds. Caroline der Nederlanden als voorganger en Willemijn Roodbergen als organist